2024 – het jaar van preventief werkplekadvies

Een ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek gerealiseerd zonder investeringen

Toen ik startte met DeskGuru online werkplekadvies besteedden de meeste van mijn eerste klanten nog niet veel aandacht aan preventie. De meeste werknemers werden naar mij doorverwezen nadat ze aan de bel hadden getrokken bij de HR-afdeling in verband met fysieke of mentale klachten die mogelijk met hun werkplek of omgeving te maken hadden.

De afgelopen jaren heb ik mijn best gedaan om mijn klanten er van de overtuigen dat het beter zou zijn om een meer preventief beleid te voeren. Inmiddels geef ik bij de meeste van mijn grote klanten alle nieuwe medewerkers een werkplekadvies als “verplicht” onderdeel van het onboarding proces. Ik neem voor deze klanten (bijvoorbeeld bij Odido, Deutsche Bank, FD Mediagroep, Universal Music en Holland Casino) ook al het administratieve werk uit handen.

Ik ben er zeker van dat de collega’s van klanten die ik spreek na een advies van mij prettiger en op een meer gezonde manier werken, wat leidt tot minder uitval en kostbaar verzuim. Ook kan ik werknemers er meestal van overtuigen dat het onnodig is om dure ergonomische tafels, stoelen en andere accessoires aan te schaffen. Ik denk creatief mee naar goedkopere alternatieven, waar een werknemer vaak ook blijer mee is. Een ander voordeel van een preventieve aanpak: een bedrijf blijft “automatisch” voldoen aan de Arbowet, die bedrijven verplicht om werknemers te instrueren op het gebied van een gezonde werkplek, op kantoor en thuis.

Het is lastig om met cijfers aan te tonen dat een preventief beleid meer aan besparingen oplevert dan deze kost (€75 per werkplekadvies van 45 minuten – ook in 2024), maar ik denk dat ik wel kan concluderen dat mijn klanten het er over eens dat een preventief beleid werkt. Er is nog geen klant geweest die terug is gegaan van een preventief naar een reactief beleid.

Het is mijn ervaring dat het vooral lastig is om klanten met minder dan 100 werknemers te overtuigen dat een preventief beleid besparingen oplevert en gewoon beter werkt. Vaak zien zij investeren in preventie als een onnodige kostenpost, en nemen ze liever het risico op een boete van de arbeidsinspectie in verband met het niet naleven van de Arbowet.

In 2024 ga ik door met mijn missie. Ik roep bij deze 2024 uit tot “het jaar van preventief werkplekadvies” 😀.

Geef een reactie