Is het aanbieden van werkplekadvies (werkplekonderzoek) verplicht volgens de Arbowet?

Arbowet

Ik krijg regelmatig de vraag van bedrijven of zij volgens de Arbowet alle werknemers een ergonomisch werkplekadvies (werkplekonderzoek) voor de thuiswerkplek of op kantoor verplicht moeten aanbieden.

Nergens in de Arbowet staat expliciet dat werkplekadvies verplicht is, dus het simpele antwoord zou zijn: nee.

Echter, een werkgever moet wel zorgen voor een gezonde en veilige werkplek, en dient werknemers “actief te instrueren”. Naar mijn idee valt werkplekadvies daar onder, zeker als een werknemer regelmatig niet vanuit kantoor werkt (een werkplek die vaak ergonomisch minder optimaal ingericht is).

Wat zegt de Arbowet?

De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek.

De werkgever moet zijn werknemers actief instrueren. Hoe een werknemer veilig en gezond zijn werk kan doen, moet een terugkerend onderwerp van gesprek zijn tussen werkgever en werknemer […]

Wat ik werkgevers adviseer om geen problemen te krijgen met de Arbeidsinspectie: als je zelf niet de inhoudelijke expertise in huis hebt om “actief te instrueren”, huur dan iemand die een ergonomisch werkplekadvies kan uitvoeren voor alle werknemers. Of bied op z’n allerminst aan dat werknemers terecht kunnen bij een ergonoom als ze vragen hebben over hun werkplek.

Je kan hiervoor de Arbodienst bellen, maar veel aanbieders (zoals ik) zijn een stuk goedkoper! Neem vooral contact met me op als ik je meer kan vertellen!

One thought on “Is het aanbieden van werkplekadvies (werkplekonderzoek) verplicht volgens de Arbowet?

Geef een reactie