Wat kost een werkplekonderzoek (werkplekadvies)?

Een werkplekadvies vanuit DeskGuru “HQ”

Voor het eerst sinds ik DeskGuru startte heb ik weer eens een onderzoekje gedaan naar de prijzen van mijn belangrijkste dienst – werkplekonderzoek – bij concurrenten. En ik schrok behoorlijk!

Ik heb bij een aantal van de grootste Arbodiensten de prijzen voor werkplekadvies opgevraagd, en veel tarieven van concurrenten op websites gevonden. Dit is zeker geen statistisch representatief onderzoek onder alle aanbieders van werkplekadvies, maar ik denk wel dat het een goed beeld geeft.

De prijzen lopen enorm uiteen. Ik vraag bijvoorbeeld €75 voor een werkplekadvies, maar er zijn ook aanbieders die meer dan €600 rekenen voor een werkplekonderzoek!

Hoe komt het dat er zulke verschillen zijn?

1. Verschil in de tijd besteed aan een advies

Veel aanbieders van werkplekonderzoeken zijn een stuk langer bezig zijn met een werkplekadvies dan ik (45 minuten). Sommige aanbieders leveren bij elk werkplekonderzoek ook een rapport van hun bevindingen (soms tegen een meerprijs). Dat doe ik niet, omdat ik heb ondervonden dat de meerwaarde voor klanten vaak te klein is.

2. Online versus persoonlijk

Bijna alle aanbieders die ik vergeleken heb komen persoonlijk bij de klant langs, voor het werkplekadvies. Ik werk vrijwel uitsluitend online. Het is begrijpelijk dat iemand die langs moet komen meer moet vragen om uit de kosten te komen. Al vind ik zelf dat alleen een reiskostenvergoeding voldoende zou moeten zijn. Als ik (bij uitzondering) bij klanten langs ga met werknemers die op speciale lokaties werken waar ik nog niet veel kennis van heb (bijvoorbeeld bij croupiers van mijn klant Holland Casino) reken ik geen extra kosten, buiten de wettelijk bepaalde kilometer-vergoeding.

Het zal je niet verbazen dat ik vind dat het vrijwel nooit nodig is om persoonlijk op locatie werkplekadvies te geven. Ik merk dat ik in de vele honderden online werkplekadviezen die ik gaf sinds ik DeskGuru startte, net zo goed advies kan geven over de werkplek als in het pre-video-meeting-tijdperk waarin ik persoonlijk bij alle klanten langskwam. Ik zie ook extra voordelen aan online werkplekadvies:

A) Het is efficiënter: doordat ik veel meer adviesgesprekken op een dag kan doen, kan ik de kosten voor klanten sterk drukken. Ook kan ik een project veel sneller uitvoeren. Als ik bij collega’s van een bedrijf met honderd werknemers persoonlijk thuis langs zou gaan, zou dit waarschijnlijk enkel maanden duren. Nu doe ik dit in enkele weken.

B) Het is voor werknemers vaak laagdrempeliger om in een 1-op-1 online gesprek gevoeligere onderwerpen (mentale problemen, problemen met collega’s, etc.) te bespreken, dan live op kantoor met collega’s erbij.

3. Verschil in kwaliteit?

De kwaliteit zal ongetwijfeld verschillen, maar het is onmogelijk voor mij om dit te beoordelen. Ik heb in mijn vergelijking alleen officieel erkende Arbodiensten meegenomen en aanbieders die met ergotherapeuten of fysiotherapeuten werken en dus goed opgeleid zijn (lees hier over het verschil tussen een ergotherapeut en een ergonoom).

4. Overhead kosten

Arbodiensten hebben veel mensen in dienst om sales en administratieve zaken uit te voeren, en vaak dure kantoren. Dit is een reden dat kleine zelfstandigen zoals ik (ik heb zelfs geen kantoor) hun diensten vaak goedkoper kunnen aanbieden.

Kosten werkplekadvies Arbodienst

Volgens De Goudse verzekeringen kost een werkplekonderzoek bij een gemiddelde Arbodienst tussen de €400 tot boven de €600.

Slechts 2 van de Arbodiensten waarmee ik contact heb opgenomen hebben mij vooralsnog informatie gestuurd over hun prijzen. Ook heb ik maar 2 Arbodiensten gevonden die prijzen op hun website (durven te?) tonen. Laat het me weten als u meer informatie over tarieven heeft, dan voeg ik deze informatie graag toe aan dit artikel!

Een van de grootste Arbodiensten in Nederland – Arboned – vraagt tussen €388 tot €620 (zonder of met individueel rapport). Zorg van de Zaak rekent €585 inclusief een rapportage. En Preventie & Werk (een zuster-organisatie van Arbodienst ArboAnders) rekent €520.

Kosten overige aanbieders

Werkplek-onderzoek.nl (ergotherapeut):
€35 per persoon (bij een contract). De duur van een sessie is onbekend.

Arbody (bedrijfstherapeuten)

€275 voor een sessie 1 uur

Tigra (verschillende specialiteiten)
Tussen de €401 en €514.

Beteropjewerk.nl (bedrijfsoefentherapeut):

€153 voor een sessie van 1.5 uur

Ergonomiespecialist.nl (fysiotherapeut, ergotherapeut en ergonoom)
€250 voor eens sessie tussen de 30 en 60 minuten (met een korting van €125 als je ergonomische hulpmiddelen bij ze aanschaft)

VOSERGO (ergotherapeuten)
€90 voor een sessie van 1 uur

Argo at work (fysiotherapeuten en ergotherapeuten)
€100 voor een sessie van ongeveer 60 minuten (exclusief rapportage)

2 thoughts on “Wat kost een werkplekonderzoek (werkplekadvies)?

Geef een reactie