Waarom ik vrijwel nooit een ergonomische muis adviseer

De ergonomische muis lijkt voor veel mensen een ideale oplossing om RSI-achtige klachten op te lossen. De klachten verminderen vaak snel, maar ik ben van mening dat voor de meeste mensen een ergonomische muis geen oplossing is voor de lange termijn.

Waarom worden ergonomische muizen geadviseerd?

Wat sommige ergonomen (maar vooral verkopers van ergonomische muizen) aangeven is dat bij het gebruik van een normale muis de onderarmspieren continue belast worden, en dat je eigenlijk altijd een beetje je hand aan het optillen bent, wat enge klachten als een carpaaltunnelsyndroom kan veroorzaken. 

Een ergonomische muis zorgt voor sommige mensen voor een meer natuurlijke houding van de hand, en dus minder belasting. Mits je een ergonomische muis goed gebruikt is er zeker niks mis mee!

Er zijn hele interessante soorten ergonomische muizen, die voor mensen met zeer specifieke klachten goed kunnen werken. Het is onmogelijk om aan te geven welke ergonomische muis het beste werkt voor iedereen. Een fabrikant van verticale ergonomische muizen denkt daar overigens anders over in dit “wij van WC-eend” onderzoek.

Waarom raad ik toch meestal geen ergonomische muis aan?

Mensen die geen ernstige klachten hebben gehad in het verleden, raad ik meestal niet aan om over te gaan op een ergonomische muis om 2 belangrijke redenen:

1) Een verkeerd gebruik van een ergonomische muis kan juist tot meer klachten leiden. Voor de meeste mensen geldt: hoe rechter de hand en pols is, hoe kleiner de hoek, hoe beter de doorbloeding zijn gang kan gaan. Dus over het algemeen: hoe platter een muis is, hoe beter. 

2) Als je klachten ontwikkelt, komt dit zelden door de muis, maar door een verkeerde houding. Een andere muis voelt voor veel mensen als een oplossing omdat de klachten tijdelijk verminderen. Je hand staat in een andere stand, en je gebruikt dus andere spieren. Daarmee ontlast je de overbelaste spieren tijdelijk, en dat voelt natuurlijk goed! 

Maar als je je nieuwe muis gebruikt in dezelfde (waarschijnlijk verkeerde) houding zullen er opnieuw snel klachten ontstaan. Alleen misschien bij andere spieren.

Tijdens een online werkplekonderzoek leg ik uit hoe het lichaam werkt, en hoe je kunt “voelen” als je houding verkeerd is. Ik richt ik me vooral op een goede werkhouding met een aantal praktische tips die voor iedereen anders zijn. 95% van de klachten kan hierdoor voorkomen worden.

Goed zitten, zonder klachten, kan meestal prima zonder accessoires aan te schaffen, die vaak in de praktijk niet goed gebruikt kunnen worden op de thuiswerkplek en ook onnodig duur zijn.

Wil je eens een werkplekadvies bij mij proberen? Boek ‘m hier!

Geef een reactie