Helpt een beeldschermbril (blauw licht filter bril) echt?

Een voor het oog mooi uitziende werkplek

Als je veel achter een beeldscherm werkt en wel eens last van je ogen hebt, heb je waarschijnlijk wel gehoord over de beeldschermbril met blauw licht filter. Zo’n computerbril is over het algemeen niet duur, en claimt je ogen te kunnen beschermen tegen schadelijk licht. Als je de laatste jaren bij een opticien bent geweest voor een nieuwe bril, is er een goede kans dat ze je zo’n type lens hebben aangeraden. Het is niet zo gek dat ze populairder dan ooit zijn!

Ik krijg tijdens mijn ergonomische werkplekchecks vaak de vraag of een beeldschermbril ook echt helpt. Er zijn namelijk nogal wat verhalen in omloop dat de positieve werking ervan niet bewezen is. Ik ben geen opticien of oog-arts, maar ik wil graag goed advies kunnen geven over alle hulpmiddelen die een werkplek beter maken.

Ik heb het dus eens even zo goed als ik met mijn beperkte kennis kon uitgezocht! Feedback is heel erg welkom (in de comments sectie hier onder) – hiermee kan ik mijn artikel verbeteren.

Laten we beginnen bij het begin:

Wat is blauw licht?

Waarneembaar licht, zoals zonlicht, bevat alle kleuren van de regenboog. Al deze kleuren samen zorgen ze voor de straal “witte licht” die we zien. Elke kleur die zonlicht bevat, heeft een eigen frequentie en energie-niveau. Blauw licht bevat een korte frequentie, en een hoog energie-niveau. Het bevindt zich aan het einde van het zichtbare deel van het lichtspectrum, valk naast licht dat niet zichtbaar is (UV-licht).

De zon bevat blauw licht, maar ook het scherm van je TV, telefoon, laptop of computer. Het blauwe licht dat schermen uitstralen is slechts een fractie van wat de zon uitstraalt, maar veel mensen gebruiken zeer intensief schermen.

Lichtbronnen die vaak dicht bij onze ogen zijn, zorgen voor meer blootstelling aan blauw licht. Je wordt dus aan meer blauw licht blootgesteld als je een computer of smartphone gebruikt, dan als je TV kijkt (want die staat meestal wat verder weg).

Is blauw licht schadelijk?

Veel wetenschappelijke bronnen bevestigen dat blauw licht eigenlijk alleen maar schadelijk als je deze in de vorm van UV tot je krijgt. Voor de meeste mensen geldt dat ze deze alleen maar via de zon binnenkrijgen. Schermen, lampen, en andere lichtbronnen die we dagelijks gebruiken stralen vrijwel geen UV uit, en vormen dus geen enkel gevaar voor de ogen.

Waarom gebruiken mensen dan toch een beeldschermbril?

Omdat ze voor sommige mensen werken! Blauw licht, en ander overmatig licht, kan voor sommige mensen echt onprettig zijn. Alhoewel er misschien geen wetenschappelijk bewijs is, werken sommige dingen gewoon voor sommige mensen. Daar ben ik van overtuigd!

Zijn er ook nadelen aan een computerbril?

Medisch gezien is er niets schadelijks aan een bril met blauw licht filter. Sommige gebruikers die ik heb gesproken geven aan dat ze er lastig aan kunnen wennen en er stress van krijgen. Dan werkt het averechts, en in zo’n geval zou ik uiteraard afraden om een beeldschermbril te gebruiken.

Werkt het wel voor je dan is er geen reden om er niet een te gebruiken. Zoals bij vrijwel alles rond de werkplek geldt: ieder mens is anders, en voor iedereen werkt weer iets anders beter.

Ik raad een beeldschermbril zelf over het algemeen niet aan

Als je zeer gevoelig voor licht bent of moeite hebt met lezen dan zou ik adviseren een opticien of oogarts te raadplegen en een beeldschermbril te overwegen. Ik heb zelf zelden actief een beeldschermbril geadviseerd.

Als je last hebt van je ogen, dan denk ik dat het vele malen belangrijker en effectiever is om andere maatregelen te nemen om de ogen niet te veel te belasten en te vermoeien. Ik adviseer klanten om geregeld korte pauzes te nemen en niet naar een scherm te kijken.

Daarnaast is het belangrijk om er voor te zorgen dat de verlichting in de ruimte waar je werkt gelijkmatig en goed is en dat de ruimte niet te droog is. Het spelen met het contrast op je beeldscherm of aanpassen van de lettergrootte kan ook erg helpen om rustiger naar je scherm te kijken.

Een goede (Engelstalige) bron, met veel links naar academisch onderzoek is deze van Specsavers.

2 thoughts on “Helpt een beeldschermbril (blauw licht filter bril) echt?

  1. Dank voor dit artikel. Mijn vraag is niet zozeer of je een bril tegen blauw licht moet dragen voor je ogen, maar voor een betere nachtrust.

    1. Dankjewel voor je reactie. Een niet goede nachtrust kan heel veel verschillende oorzaken hebben (denk aan voeding, stress, beweging). Voor een betere nachtrust helpt het ook om minimaal een uur voor het slapengaan niet meer op een scherm te kijken. Het helpt ook om zodra het donker is gebruik te maken van de nachtstand/ bluefilter functie op alle schermen. Er zijn speciale goede nachtrust brillen op de markt die nog meer blauw/groen licht tegenhouden dan normale blauwfilter beeldschermbrillen. Ik heb zelf geen ervaring met deze nachtrust brillen.

Geef een reactie