Online versus “op lokatie” werkplekadvies

Een online werkplekadviesgesprek

Arbo-adviesbureau Gezond Verzuim startte ik in 2003 in het stenen tijdperk van de online video meetings. Ik deed in die tijd al mijn werkplekonderzoeken persoonlijk, op lokatie.

Sinds ik in 2020 DeskGuru startte heb ik (op een paar na) al mijn werkplekadviezen online uitgevoerd. Inmiddels ben ik er na duizenden meetings helemaal van overtuigd dat online adviezen beter werken. Ik merk nog wel eens dat er scepsis is, en dat begrijp ik goed.

Alhoewel er ook zeker nadelige aspecten zitten aan online advies, begin ik natuurlijk met de voordelen!

Voordeel: Een meer vertrouwelijke sfeer

De meeste mensen die ik spreek doen het werkplekadvies op hun thuiswerkplek. Thuis is (voor de meeste mensen) een vertrouwde, prettige omgeving waarin het gemakkelijk is om open te spreken.

In mijn werkplekonderzoek besteed ik niet alleen aandacht aan de fysieke ergonomische aspecten van de werkplek, maar bespreek ik als ik merk dat hier mogelijk behoefte aan is ook moeilijkere thema’s zoals werkdruk, werksfeer en mogelijke psychische klachten. Ik merk dat ik online veel “dieper” kan gaan en klanten beter kan helpen dan in de tijd dat ik al mijn werkplekadviezen op lokatie deed.

Maar ook als een klant op kantoor zit tijdens een online werkplekonderzoek is de sfeer vaak meer vertrouwelijk omdat andere collega’s mij niet horen praten. Wat overigens ook een extra voordeel is – ik stoor andere collega’s niet met mijn fysieke aanwezigheid!

Voordeel: meer privacy en minder afleiding

Toen ik in het verleden mijn werkplekonderzoeken alleen op lokatie deed, en ook nu als ik af en toe een “live” rondgang doe bij klanten op kantoor, merk ik dat collega’s zich graag bemoeien met een werkplekadvies. Het is blijkbaar een onderwerp waar collega’s graag over meepraten. Ik vind dat heel leuk, maar het leidt wel af! Dat probleem heb je niet bij een online werkplekadvies.

Voordeel: lagere kosten

Een online werkplekonderzoek kost bij mij €75 (voor 45 minuten), vooral omdat ik geen tijd aan reizen (en koffie drinken en socializen) kwijt ben. De meeste Arbodiensten brengen een bedrag van €400 tot boven de €600 in rekening voor een werkplekadvies op lokatie. Dat is een factor 5 tot 8!

De nadelen van online werkplekadvies

Een belangrijk voordeel van een werkplekonderzoek op lokatie, is dat je een klant kan observeren op een moment dat deze het niet doorheeft. In mijn vorige hoedanigheid als werkplekadviseur op lokatie deed ik dat vaak net voor of na een afspraak. Hierdoor kon ik “verkeerde” houdingen sneller en gemakkelijker waarnemen. Als het werkplekadvies eenmaal gestart is, denk ik dat er geen verschil is tussen online en op lokatie.

Ik heb ook één keer meegemaakt dat een klant de knoppen van een ergonomische bureaustoel niet durfde uit te proberen en in de stress schoot. Uiteindelijk is het gelukt, maar als ik op lokatie was geweest dan had ik waarschijnlijk de klant gemakkelijker gerust kunnen stellen en helpen.

Maar… dan had de klant waarschijnlijk minder goed onthouden wat te doen. Doordat klanten zelf de instellingen doen tijdens het online werkplekadvies, leren ze beter begrijpen en onthouden hoe bijvoorbeeld de knoppen van hun stoel werken.

Werk je bij een organisatie die ergonomisch werkplekadvies nog niet goed heeft geregeld, of worden jullie afgezet door de Arbodienst? Ik bied je graag een gratis werkplekadvies aan om mijn dienst te ervaren! Neem contact met me op via sanne@deskguru.nl.

One thought on “Online versus “op lokatie” werkplekadvies

Geef een reactie