Een ergonomische robot die helpt om je houding te verbeteren

Word ik binnenkort vervangen door een robot? Misschien!

Onderzoekers van de KAIST universiteit in Zuid-Korea hebben een “slimme” monitor gemaakt die zich heel langzaam in hoogte aanpast als je niet correct zit. Het idee is dat als je bijvoorbeeld onderuitgezakt zit, de monitor zich langzaam (zonder dat je het ziet) in hoogte verstelt, waardoor je uiteindelijk gaat verzitten om in een meer ergonomisch verantwoorde houding te gaan zitten.

De onderzoekers noemen dit “unobtrusive posture correction”, en hebben aangetoond dat het voor hen (erg kleine) testgroep van 12 personen goed werkte. Op dag 1 van het onderzoek maakte de testgroep gebruik van een gewone statische monitor, en op dag 2 van de robot-monitor. Op dag 2 corrigeerde de testgroep haar houding veel regelmatiger. Het onderzoek is in 2019 uitgevoerd en is hier te downloaden.

De robot die de onderzoekers hebben gebruikt is gemaakt door de KUKA Robotics Corporation, en aangesloten op een monitor met (vermoed ik) een camera en een slimme computer. Het lijkt er niet op dat een fabrikant na dit onderzoek in 2019 tot productie is overgegaan. Een KUKA robot kost momenteel ook zo’n US$ 100,000 dus dat is wel begrijpelijk. Maar dat moet een stuk goedkoper kunnen!

Ik ben optimistisch over dit idee en denk dat robots echt kunnen helpen een meer ergonomische houding aan te leren. Een gevaar dat ik wel zie is dat gebruikers nog minder pauzes zouden gaan nemen dan ze nu al doen. Pauzes zijn echt essentieel, hoe goed of slecht je ook zit. We moeten oppassen dat we niet mensen ook in robots willen veranderen…

Ook ben ik sterk van mening dat er niet één “goede” ergonomische houding is die voor iedereen werkt. Dus er zou wel een expert aan te pas moeten komen om de robot goed in te stellen. Wellicht is dat hoe mijn toekomst er uit ziet: een adviseur van robots?

One thought on “Een ergonomische robot die helpt om je houding te verbeteren

Geef een reactie